HU/EN
2016. november 9.

Végre hazánkba is megérkezett A Goldberg család! Az Amerikában évek óta sikert sikerre halmozó szitkom, amely az író-producer, Adam Goldberg saját családi videói alapján készült, a susogós melegítők, dauerolt frizurák, rövid shortok és csillogó-villogó videoklipek fénykorába, a „gondtalan” nyolcvanas évekbe repít vissza minket.

A pennsylvaniai kisvárosban élő Goldbergék ugyanolyan hétköznapi család, mint a többi – csak talán egy kicsivel hangosabbak.  Állítsd le a kamerát! ” – üvöltik folyton a kis Adamnak, a kelekótya família mindennapjait könyörtelenül rögzítő kiskamasznak. Mert a filmrajongó fiúcska a kazettás felvevőgépével izgága rokonai minden lépését követi, így megörökítve a minden lében kanál, a gyerekeit tyúkanyóként (túl)védelmező anyuka, a nevelést a hangerejével (általában alsónadrágot viselve) megoldó apuka, a testvéreit szekáló, menő tinilány, a könnyen dühbe guruló anti-tálentum báty, és az életművész nagypapa cseppet sem unalmas életét.

„Nézd azt a gyíkot, igen, az én vagyok, Adam Goldberg”  – mutatja be a felnőtt Adam szerepét betöltő narrátor tizenéves énjét. A sorozat producere a saját archív videóinak eseményeit keltette életre az immáron modernebb kamerák előtt: „ Felvettem az egész gyerekkoromat, mert magányos voltam és nagyon ráértem. A nézők többsége feltételezi, hogy túlzok, hogy ezek nem történhettek meg, pedig igazából még finomítanom is kellett a karaktereken”  – nyilatkozta egy interjújában a sorozat szellemi atyja, aki számára a színészek kiválasztása során is fontos szempont volt az igazi családjával való hasonlóság: Wendi McLendon-Covey és a humorista Jeff Garlin a producer szerint kiköpött másai mániákusan gondoskodó édesanyjának és keménykezű, de aranyszívű édesapjának.

A furcsa kisfiú szemszögéből felelevenített régi szép idők egyszerre nosztalgikus visszatekintés az internet és okostelefonok előtti, „egyszerű” világra és a heves vérmérsékletű család életének komikus adaptációja.  „Mindenféle közösségből és társadalmi csoportból gyakran érkezik olyan reakció, hogy valakinek pont ilyen volt az anyja vagy az apja. Azonosulni tudnak a sorozattal, és én csakis erre vágytam”  – mesélte Goldberg.