HU/EN
2018. január 10.

Már rögtön az év elején, az eddiginél jóval erősebb versenyhelyzet alakult ki az RTL Klub és TV2 között. Bár a megnyert esték száma ezúttal a konkurens felé hajlott 4:3 arányban az 1. héten, összességében az egész hetet az RTL Klub vitte (Prime SHR: RTL Klub: 12.5%, TV2: 11.8 %).

Az elmúlt évek tendenciáit tekintve nem volt olyan januári hónap, amikor ennyi saját gyártású újdonság került volna a televízió képernyőjére. A TV2 ezt felülbírálva már az első héten, több szórakoztató műsorral készült a hétköznap estékre. Bár január elsején, hétfőn a legtöbb néző az RTL Klubot választotta, a hét további hétköznap estéin a konkurens produkcióit nézték többen. Ám hiába a hétköznapi siker, a hétvége továbbra is Magyarország piacvezető televíziójánál maradt, megszerezve ezzel a toplista legékesebb helyeit.

A legnézettebb 20 műsor közül 13 továbbra is az ország kedvenc csatornáján volt látható a TV2 5 produkciójával szemben. Ezeken felül pedig 1-1-et a második generációs csatornák nagyágyúja, a Film+ és a Super TV2 is magáénak tudhatott.  Az első helyet a szombati Fókusz Plusz bérelte ki magának, ami 23.6 %-nál magasabb közönségarányt legutóbb 2015 januárjában tudott hozni. Rögtön ezután az örök kedvenc Disney mese, Az oroszlánkirály következett, mely 20.8 %-kal tarolt. A bronzérmes pedig az év első Híradója lett 19.3 %-os közönségaránnyal.

A főműsor előtti hírsáv ez eddig megszokottakhoz képest is szárnyalt: míg az RTL Klub 18 órás Híradójának heti teljesítménye 20.2 % volt, addig legnagyobb vetélytársa, a TV2-n lévő Tények csupán 13.5 %-os közönségarányt ért el, így előbbi a hét összes napján jóval nézettebb volt idősávjában.

A híreket levezető Fókusz négy adásból hármat nyert idősávjában, de a hétköznap további RTL-es programjai alul maradtak TV2-vel eszemben. Vigaszt tudott nyújtani a hétvége, amikor is a fent említett szombati Fókusz Pluszon és Az oroszlánkirályon kívül a vasárnap műsoron lévő amerikai sci-fi/thriller, A Boszorkány-hely című filmet sugározta az RTL Klub. A toplista 5. helyezettje 17 %-os közönségarányt ért el, majd a rá következő Tolvajtempó című mozi film, Nicolas Cage és Angelina Jolie főszereplésével, 12 %-on zárt. Így összességében a vasárnapi főműsoridő 14 %-ot hozott, a TV2 rendkívül alacsony 4.6%-os közönségarányával szemben. A hét utolsó napját meg is koronázta a 9.4 százalékpontos különbség, ami a hét legmagasabb differenciája lett.

Az RTL Klub, alkalmazkodva a nézői igényekhez és elvárásokhoz, hétfőtől már új műsorrenddel jelentkezett: január 8-tól új időpontban látható a Barátok közt. Magyarország legrégebben képernyőn lévő napi sorozata hétfőtől már 19 óra 40 perctől várja a nézőket drámai fordulatokkal, közönségkedvenc és vadonatúj szereplőkkel. Az Éjjel-Nappal Budapest fiataljainak kalandjait hétköznaponként 20 óra 20 perctől követhetik nyomon a rajongók. Ezt követően hétfőnként a legújabb évaddal várja a nézőket Dr. Csont. Keddenként Castle nyomozásait, szerdán Szulejmán uralkodását lehet nyomon követni, csütörtökönként pedig a Válótársak című magyar sorozat befejező évadja szórakoztatja a nagyérdeműt. Péntekenként és a hétvégén, természetesen az eddigiekhez hasonlóan, remek filmek lesznek a terítéken.

Forrás: Nielsen Közönségmérés. A nézettségi adatokat – ahol nem jelezzük külön – az RTL Klub kereskedelmileg legfontosabb, fiatal felnőtteket magába foglaló célcsoportjára (18-49 évesek), főműsoridőre vonatkozóan közöljük. Este és főműsoridő alatt a 19:00-22:59 közötti idősávot értjük. A műsorok nézettségénél az adott műsorszám napi nézettségét vesszük alapul, amely tartalmazza az élő, valamint a napon belül történő visszanézés nézettségi adatait is.