HU/EN

Az RTL Klub a kezdetektől ott lesz a hegymászókkal, és beszámol a felkészülésükről, az indulás perceiről, a trekking túráról, az alaptábor kiépítéséről és magáról a csúcsmászásról is.

A Föld legmagasabb pontján még nem állt magyar hegymászó oxigénpalack nélkül, ezért a tavasszal induló expedíció különlegessége, hogy Klein Dávid és Suhajda Szilárd lehetnek az első magyar hegymászók, akik mesterséges oxigén használata nélkül érhetik el a Mount Everest csúcsát.

Az úgynevezett „tiszta”, azaz palack nélküli hegymászás óriási kihívás és kiemelkedő teljesítmény a sportolók számára: napjainkig a csúcsot hozzávetőleg hétezren érték el, amely mászásokból a 2,8%-a zajlott palack nélkül. A magyar hegymászó-történelemben egyedülálló sportteljesítmény elérését a tervek szerint egy két hónapos expedíciós idő előzi meg.

A Mount Everest megmászásának expedíciós managere Stefano Favaro, csapatával a Faster Promotion-nal már hónapok óta azon dolgoznak, hogy megvalósuljon az expedíció. -  “Az Everest Expedíció indulásának nagy hajrájában vagyunk csapatommal, akik mind szakmailag, mind energiában nagyon sokat tettek az expedíció megvalósulásáért. Mindenkinek meg szeretném köszönni a munkáját, a kitartást, a támogatóknak és a partnereknek a segítséget, hogy a projekt megvalósuljon."


Az idén 20 éves RTL Klub Klein Dáviddal és Suhajda Szilárddal ott lesz a “Hegyen”. A világ legmagasabb csúcsának elérése egy olyan komoly cél, ami mellé büszkén állt támogatóként a piacvezető kereskedelmi csatorna. Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója szerint,  “Az együttműködés nem véletlen, hiszen sok közös alapérték van bennünk és Dávidékban. Az RTL Magyarország is folyamatosan azon dolgozik, hogy újabb csúcsokat dönthessen meg. Szurkolunk Dávidnak és Szilárdnak, hogy elérjék a céljukat, a 20 éves RTL Klub velük megy a csúcsra és kizárólag Magyarországon mi visszük el a nézőkhöz a sporttörténelmi eseményt."

Az expedíció további érdekessége, hogy a „trekking túrának” nevezett szakaszán - melyet Katmandu és az Everest alaptábor között tesznek meg - több hazai híresség a hegymászókkal tart, Lilu az RTL Magyarország műsorvezetője, Száraz Dénes színész, Geszti Péter előadó - producer, Badár Sándor humorista, Szalay Balázs és Bunkóczi László autóversenyzők. A csatlakozó trekking túrázók célja, hogy 2840 méterről indulva több napon keresztül gyalogolva az alaptáborig - 5344 méterig – felhívják a figyelmet a természet szeretetére, nagyságára.


Az 1975-ben született Klein kapcsolata viharos az Everest-tel.  „2014-ben 150 méter hiányzott a csúcsig, ezért az elmúlt hónapokban megpróbáltam a csúcsra jutás esélyét maximalizálni. A legfontosabb feladatom az volt, hogy fizikailag és mentálisan is alaposan felkészüljek."  – mondta Klein Dávid, aki 13 éves korában ismerkedett meg a hegymászással, magashegyi expedíciós hegymászókarrierjét 1998-ban kezdte. A ma élő magyar hegymászók közül ő mászta meg a legtöbb nyolcezer méter feletti csúcsot palack nélkül. (Gasherbrumm II, Cho Oyu, Manaszlu, Annapurna) A Mount Everest-en tett eddigi mászásai során 2014-ben mindössze 150 méter hiányzott a csúcs eléréséhez. – „ A hegymászás számomra nem rekordok hajszolásából áll. Egyszerűen szeretek a hegyek között lenni. A mászás a nyers életöröm megtapasztalásáról, az önmagammal, mászótársaimmal és a heggyel való találkozás élményéről szól.”


Klein Dávid hegymászótársa Suhajda Szilárd, akivel 4-5 éve ismerik egymást, első közös expedíciójuk a 2016-os K2 volt, kapcsolatuk innentől vált igazán szorossá.

Az 1982-ben született Suhajda át- és túlélt lavinabalesete után döntött úgy, hogy elvégzi a magyarországi hegymászó oktatás által kínált tanfolyamokat. Ezt követően lett expedíciós hegymászó, aki minden esetben tiszta módszerekkel, oxigénpalack használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül mászik. 2014-ben megmászta a 8051 méter magas Broad Peak-et.  „Fontos megosztani az élményt!”  – mondta Suhajda Szilárd.  „Amikor odafent vagyunk, egyedül vagyunk! Nincs kinek megmutatni, nincs kinek örömteli hangon elkiáltani: sikerült! Magasba emelheted a kezed, mint a legtöbb sportoló amint célba ér, de a hegy csúcsán senki sem hall és senki sem lát! Nincs kit megölelni. Nincs közönség, nincs tapsvihar, nincs semmi! Nincs élet sem. Csend van. Szépség. Üresség. Félelem és öröm. És mégis, egy ízig vérig hegymászó ott él igazán! Úgy érzed, a világ legelevenebb pontjává válsz! Hirtelen tíz körömmel kapaszkodsz az életbe! S amint elindulsz visszafelé, egyre csak jobban és jobban vágyod az életet. Amikor újra itthon vagy, na, csak akkor tudod elmondani, mi is történt valójában, mi is történt odafent!”


A világon 14 nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs van, melyek mind Ázsiában, a Himalája és a Karakorum hegyvonulataiban helyezkedik el. A Magyar Everest Expedícióra a Himalája-hegység tavaszi mászószezonjában kerül sor. Az expedíció Nepálban a déli normál utat követi.  „A hegymászás számomra az önmegvalósítás csodálatos lehetősége. Mindazon csoda által, ami a szemed elé tárul, minden nehéz lélegzet, minden újabb lépés közelebb visz saját magad teljesebb megismeréséhez. Nem csak az ismeretlen és a világ felfedezését jelenti odafent lenni: önmagad megismerését is.”  – tette hozzá Suhajda Szilárd.


A Mt. Everest alaptáboráig napi 8-12 kilométeres gyalogtúrákat tesznek majd meg a trekking túra résztvevői, ahol nemcsak önmagukat és a hideget kell majd legyőzniük, hanem a szintkülönbségeket is. Erre az erőt próbáló „kirándulásra” Badár Sándor humorista életmódváltással készül, aki az Everest Expedíció 2017 trekking csapatának igazi alföldi tagja. Erről a különleges kihívásról így nyilatkozott -  „Sok mindenben részt vettem már életem során, voltam sivatagban, keltem már át Ázsián, igaz ott autóval, azonban hegyre még nem másztam. Fel is tettem magamnak a kérdést, hogy miért, akar egy alföldi ember felmenni a hegyre. Nagyon várom már, ilyen hegyi magasságokban még nem voltam és biztos vagyok benne, hogy életem egyik legjobb élménye lesz.”

Lilu büszke rá, hogy vállalta a különleges és nem mindennapi kihívást.  „A nőket szeretném képviselni ezen a túrán, hiszen nem csak férfiak tudják meghódítani az Everest alaptáborát. Sokan nem is tudják, de Ugyan Anita személyében már állt női magyar hegymászó a Csomolungma csúcsán. Természetesen kikértem a családom véleményét, hiszen egy nem mindennapi útra készülök. Megnyugtatott a támogatásuk, úgy gondolják, egy ilyen kaland örök emlék marad számomra, a túrát pedig sikerült úgy alakítani, hogy ne kelljen hetekre távol lennem tőlük. Édesanyám több, mint 20 éve hegymászó, járt már az Északi- és a Déli-sarkon, így ő is biztatott, hogy kísérjem el a csapatot az Everest alaptáborába, mert életre szóló élményeket szerezhetek. Nem utolsó sorban pedig fantasztikus lesz látni, hogyan készül Klein Dávid és Suhajda Szilárd az Everest 8848 méter magas csúcsának megmászására”.

Száraz Dénes színművész rendszeres terepfutó, be van építve az edzés a mindennapjaiba - „ Ha már csinálunk valamit, akkor csináljuk jól, mivel már jártam 6500 méteres magasságban, így tudom mivel jár egy ilyen túra. Az igaz, hogy most valamivel alacsonyabbra – 5344 méterig –, megyünk a trekking csapattal. És ha már ott leszek és lesz arra lehetőség, hogy felmenjek magasabbra, akár egy másik hegyen, én biztosan nem hagyom ki.”


Geszti Péternek jót fog tenni a kilépés a saját komfort zónájából. Elmondása szerint -  “Jót fog tenni a sok pörgés után egy olyan kaland, ami kiragad az itthoni életből. Abban biztos vagyok, hogy jót fog tenni a beszélgetés a hegyekkel, az hogy az ott felszabadult és felgyűlt energiák miben fognak kirobbanni utólag az majd kiderül."

Szalay Balázs, aki a hegymászást eddig csak autóval próbálta ki az Andokban a Dakar Rallye-n, ahol 4726 méter magasan autóztak a legendás versenyen. Az Everestre is navigátorával Bunkóczi Lászlóval megy, akinek a túra igazi bakancslistás kihívás.  “Januárban jöttünk haza Afrikából, pár napja pedig Alaszkában voltunk az Iditarod kutyaszán versenyen. A hőmérséklet különbségekben azt gondolom, hogy már felkészültnek tekinthetem magam, a szintkülönbségek legyőzésében optimista vagyok, az Andokban a szervezetem szerencsére jól reagált a ritkább levegőre. Remélem ez az Everesten is így lesz.”  - mondta az extrém körülményeket jól tűrő autóversenyző. Navigátora Bunkóczi László nemcsak fizikailag készül -  “Mindent szakirodalmat elolvastam az Everestről, nagyon csodálom a mászók bátorságát, őszintén nem mernék vállalkozni arra, amit a Dávidék terveznek, de nagyon örülök, hogy egy darabig elkísérhetem őket."

A Magyar Everest Expedíció 2017 legfontosabb eseményeiről március 11-től folyamatosan beszámol majd az RTL Klub.